19123178824Telfort131016572666144112718620577528212529552V10-gen22561215773987
Home > Nieuws archief > Archief 2008

Archief 2008

Dordtenaren krijgen supersnelle glasvezelverbinding
8 Juli 2008

Overeenkomst ondertekend

Dordrecht is een van de eerste gemeenten waar glasvezel voor woningen wordt aangelegd. De gemeente, KPN en Reggefiber hebben op afgelopen 2 juli de overeenkomst hiervoor ondertekend. Met het glasvezelnetwerk wordt de ontwikkeling op het gebied van economie, onderwijs, zorg, wonen, werken en cultuur versterkt. Dordtenaren krijgen toegang tot supersnel internet, telefonie en interactieve (HD)TV. Ook nieuwe telecommunicatietoepassingen zoals beveiliging op afstand, telewerken en zorg op afstand kunnen straks via de glasvezel in ongeveer 14.000 woningen komen. Onder de naam Glashart Dordrecht wordt het glasvezelnetwerk in Dordrecht aangelegd.

Glashart Dordrecht is zelf geen dienstenaanbieder, maar bouwt en beheert dit hypermoderne netwerk. Glashart is onderdeel van Reggefiber dat in Nederland in samenwerking met KPN het initiatief neemt in de transformatie naar open glasvezelnetwerken voor consumenten. Bij de aanleg gaat het vooralsnog om de wijken Dubbeldam, Stadspolders en Staart Oost. Het college van burgemeester en wethouders ging vorige maand akkoord. “De gemeente werkt eraan mee omdat het een positieve impuls betekent voor de sociale en economische ontwikkeling in Dordrecht”, aldus wethouder F.J. van den Oever.

Wens vervuld

Voor de gemeente Dordrecht gaat er met de aanleg van het netwerk een lang gekoesterde wens in vervulling. Met de programma’s ‘ICT en de Stad’ en ‘Dordrecht Digitaal’ heeft de gemeente Dordrecht enkele jaren geleden aangegeven zich als kennisintensieve stad te willen profileren. Het stimuleren van glasvezel is een van de manieren om daar uiting aan te geven. De gemeente betaalt niet mee aan het netwerk, maar verleent wel medewerking door personele begeleiding van project.

Start aanleg

Naar verwacht gaat in oktober dit jaar de eerste schop in de grond. De glasvezelkabels worden straat-voor-straat gelegd. De kabels worden zoveel mogelijk in trottoirs gelegd, waar bestaande kabeltracés lopen. Glashart legt de kabels aan tot in de woning, waarna men diensten als internet, telefonie en TV kan afnemen. De graaf- en aanlegwerkzaamheden duren ruim twee jaar.

Communicatie bewoners

“De gemeente vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de leefomgeving wordt gewaarborgd. De straat moet er na de werkzaamheden weer netjes uitzien. Bewoners krijgen van tevoren ook een brief met informatie wanneer in hun straat gewerkt wordt en wat dat voor bewoners betekent”, zegt wethouder Van den Oever. KPN zal in Dordrecht de eerste service provider zijn die de diensten op dit moderne netwerk levert. Voorafgaand aan de aanleg richt Glashart een servicewinkel in waar bewoners naar toe kunnen voor alle vragen over het nieuwe netwerk en voor hulp bij overstappen naar de diensten van KPN. Vanaf oktober kunnen inwoners kijken op de website www.glashart.nl/dordrecht wanneer Glashart verwacht hun woning aan te sluiten. Hoe dichter Glashart bij de aansluitdatum komt, hoe preciezer de planning zal zijn.

Modern glasvezelnetwerk voor 14.000 woningen
7 Juli 2008

Dubbeldam krijgt een modern glasvezelnetwerk. De gemeente, KPN en Reggefiber hebben op 2 juli de overeenkomst hiervoor ondertekend.

Dubbekdammers krijgen toegang tot supersnel internet, telefonie en interactieve (HD)TV. Ook nieuwe telecommunicatietoepassingen zoals beveiliging op afstand, telewerken en zorg op afstand kunnen straks via de glasvezel in ongeveer 14.000 woningen komen.

Glashart Dordrecht
Onder de naam Glashart Dordrecht wordt het glasvezelnetwerk in Dordrecht aangelegd. Glashart Dordrecht zal geen diensten aanbieden, maar bouwt en beheert dit netwerk. Glashart is onderdeel van Reggefiber dat in Nederland in samenwerking met KPN het initiatief neemt in de transformatie naar open glasvezelnetwerken voor consumenten.

Bij de aanleg gaat het vooralsnog om de wijken Dubbeldam, Stadspolders en Staart Oost. Het college van burgemeester en wethouders ging vorige maand akkoord. De gemeente werkt eraan mee omdat het een positieve impuls betekent voor de sociale en economische ontwikkeling in Dordrecht�, aldus wethouder F.J. van den Oever.

Wens vervuld
Voor de gemeente Dordrecht gaat er met de aanleg van het netwerk een lang gekoesterde wens in vervulling. Met de programmas ˜ICT en de Stad en ˜Dordrecht Digitaal heeft de gemeente Dordrecht enkele jaren geleden aangegeven zich als kennisintensieve stad te willen profileren. Het stimuleren van glasvezel is een van de manieren om daar uiting aan te geven. De gemeente betaalt niet mee aan het netwerk, maar verleent wel medewerking door personele begeleiding van project.

Eerste schop
Naar verwacht gaat in oktober dit jaar de eerste schop in de grond. De glasvezelkabels worden straat-voor-straat gelegd. De kabels worden zoveel mogelijk in trottoirs gelegd, waar bestaande kabeltracés lopen. Glashart legt de kabels aan tot in de woning, waarna men diensten als internet, telefonie en TV kan afnemen. De graaf- en aanlegwerkzaamheden duren ruim twee jaar.

Reggefiber voorziet Dordrecht van glasvezel
vrijdag 4 juli 2008

De gemeente Dordrecht heeft met Reggefiber en KPN een overeenkomst gesloten om huishoudens in drie wijken van een glasvezelverbinding te voorzien. De aanleg zal naar verwachting twee jaar gaan duren.

In totaal moeten veertienduizend huishoudens in de wijken Dubbeldam, Stadspolders en Staart Oost op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. Reggefiber wil in oktober gaan beginnen met de aanleg. Via een website worden wijkbewoners over het verloop van de werkzaamheden op de hoogte gehouden.

Het project, dat de naam Glashart Dordrecht heeft meegekregen, moet een open netwerk worden, waarop meerdere providers hun diensten kunnen aanbieden. De gemeente zal niet meebetalen aan de aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk, maar verleent wel 'personele begeleiding', zo is op de gemeentelijke website te lezen. De eerste isp die op het netwerk zijn diensten zal aanbieden, is KPN. Een nog te openen 'servicewinkel' zal ondersteuning bieden aan mensen die de overstap naar glasvezel willen maken

Reggefiber voorziet Dordrecht van glasvezel
2 juli 2008

Glasvezel aan huis

Het college heeft kennis genomen van de startnotitie Glasvezel aan huis in Stadspolders, Dubbeldam en Staart-Oost. Het college heeft besloten in onderhandeling te treden met KPN en Reggefiber.

Dit netwerk is sociaal en economisch belangrijk
9 Oktober 2008 AD.nl

Met de opening van de servicewinkel van Glashart heeft wethouder Ferdinand van den Oever gisteren het startsein gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voor particulieren in Dubbeldam, Stadspolders en De Staart.

De daadwerkelijke aanleg begint waarschijnlijk in januari. Het gaat om een proef; Dordrecht is één van de eerste gemeenten waar glasvezel in woonwijken aangelegd wordt.

Glasvezel maakt supersnel Internet mogelijk, maar wat moet ik daar mee als particulier? Mijn huidige Interverbinding is snel genoeg.

Voor de huidige internet-toepassingen zijn ADSL en kabel inderdaad snel genoeg. Het aantal mogelijkheden neemt echter snel toe, net als de bandbreedte die daarvoor nodig is. Wethouder Ferdinand van den Oever verwacht dat zorginstellingen veel mensen via Internet gaan helpen met eenvoudige zaken en zo bijvoorbeeld ook hun gezondheid in de gaten zal houden, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ender voorbeeld komt uit het onderwijs, waar electronische schoolborden steeds gewoner worden. Een leerling die ziek thuis zit kan straks de les gewoon volgen, compleet met dagene wat de leerkracht op het schoolbord tovert. Bovendien wordt het mogelijk televisie via de Internetkabel te ontvangen. Marktmanager Nieuwe Infrastructuur Monique van de Voorde van KPN: ,,Als mensen straks twee HD-televisies hebben, vragen die samen al 24 MB. Dan heb je met ADSL niets meer over voor je Internet.''

Van den Oever: ,,Mensen kunnen zich moeilijk voorstellen dat het nuttig is, maar bedenk je eens hoe lang we onze mobieltjes nog maar hebben. De ontwikkelingen gaan razendsnel.''

Moeten overal de straten open om nieuwe kabels aan te leggen?

Van den Oever: Ja. Ik hoop dat zich men mij ooit zal herinneren als de wethouder die vde stad een glasvezelnetwerk gaf en niet als de wethouder die er een puinhoop van maakte. We hebben al 110 instellingen op glasvezel aangesloten en dat gaf geen overlast, hooguit hinder.''

De werkzaamheden beginnen, afhankelijk van het weer, in januari. Het is de bedoeling tot hetzelfde stuk straat niet langer dan een week open zal liggen. Al met al zullen de werkzaamheden een half jar in beslag nemen. In april moeten de eerste abonnees glasvezel kunnen gebruiken.

Ben ik verplicht een glasvezelaansluiting te nemen?

Van de Voorde: ,,Nee, maar als je nu de aansluiting aan laat brengen is dat gratis. Als je het later alsnog laat doen, krijg je wel een rekening. Als de aansluiting er eenmaal is, kun je zelf kiezen bij welke provider je televisie en internet in wil kopen.

Het netwerk komt in de drie oostelijke wijken, maar de servicewinkel van Glashart aan de Vest?

Hoewel het nu nog om een proef gaat, verwacht Glashart veel e4nthousiasme. Na de 13.000 aansluitingen in Stadspolders, Dubbeldam en De Staart, hoopt Glashart in één moeite door te gaan in de rest van Dordrecht.

Glasvezelnet voor alle aanbieders
9 Oktober 2008 AD.nl

Het nieuwe glasvezelnetwerk voor particulieren in Dordrecht wordt toegankelijk voor alle aanbieders.

Hoewel KPN een groot financieel belang heeft in ontwikkelaar Glashart, claimt het geen alleeenrecht op diensten via het netwerk. Wel is zeker dat de KPN zelf in ieder geval één van de aanbieders van diensten op het glasvezelnetwerk zal zijn. Met andere aanbieders zijn nog geen contracten gesloten.

Dat bleek donderdag bij de officiële opening van de Glashart Servicewinkel aan de Vest in Dordrecht, waar potentiële klanten zich kunnen melden. Voorlopig gaat het daarbij overigens alleen om mensen uit De Staart, Stadspolders en Dubbeldam. Het gaat om een proef. Als die slaagt, krijgt ook de rest van Dordrecht glasvezel. Volgens wethouder F. van den Oever is het nieuwe netwerk zowel sociaal als economisch van groot belang voor de stad.

Terug naar boven

Plinq XS4all Tweak KPN Solcon Fiber T-Mobile Glasvezel Tele2 Telfort ONline Trined
. fiberdordrecht.nl All rights reserved | Cookies | Voorwaarden | Realisatie by MCP